Votul electronic

Votul electronic

Pentru implementare, am putea incepe prin a lua exemplu de la Estonia: http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/01/lessons-from-the-worlds-most-tech-savvy-government/283341/

Points

Cei care spun că sistemul din Estonia n-ar putea fi adoptat la noi să argumenteze tehnic de ce nu. Trebuie doar ca votul să fie permis atât la distanță cât și în secția de vot (pentru cei fără acces la Internet, mai ales din zona rurală), votul fiind validat, în aceste cazuri, cu certificatul digital stocat pe cipul cardului de identitate personal (cu cititoare de card la fiecare secție de vot). Este necesar doar să fie realizat proiectul de sistem PKI național și echiparea secțiilor de vot.

Folosirea unei infrastructuri naționale PKI (certificate digitate) NU GARANTEAZĂ LIBERA VOINȚĂ a celui care votează de acasă, din fața computerului. Nimeni nu se poate asigura că cel care votează nu e silit de altcineva să voteze într-un anume fel, că nu e beat, drogat, etc.

Intr-o tara in care o cincime din populatie traieste peste hotare, un sistem de vot online este singura alternativa viabila de a asigura reprezentarea corecta a tuturor cetatenilor. Altfel multi vor continua sa fie lasati pe dinafara, asa cum s-a intamplat la alegerile din 2014.

Everybody should have the right to vote.

votul electronic ar deschide și alte posibilități, atât la nivel central, cât și la nivel local! Dau exemple: - referendum fără costuri suplimentare - se poate organiza des - schimbarea votului în timpul mandatului, dacă simți că alesul nu te mai reprezintă - redirecționarea contribuțiilor la stat către anumite servicii (fiecare cetățean să aleagă cât din contribuția sa merge la sănătate, învățământ, poliție, etc. - nu 2%, ci 50% sau peste)

Votul electronic este O CAPCANĂ, o sursă de FRAUDĂ în alegeri, fiindcă 1. nu se poate avea încredere în instituțiile care numără voturi 2. nespecialiștii nu pot VEDEA rezultatele votului, care-s ușor de manipulat de către serviciile secrete și guvern și 3. nu se poate confirma LIBERA VOINȚĂ a celui care votează de acasă din fața calculatorului. Argumente pe larg aici: http://ittrends.ro/2014/12/ganduri-despre-votul-electronic-cand-democratia-se-opune-libertatii/

In schimb cred ca este viabil cel propus de David Bismak care poate fi vazut pe TED! Orice alta varianta trebuie sa respecte urmatoarele conditii: – votul sa fie criptat (cheie de cel putin 2048b); – fiecare votant sa poate sa-si vad votul online fara ca secretul acestuia sa fie incalcat; – sa permita validarea tuturor totalurilor (total pe sectie, total pe locatitate,etc); Altfel putem inregistra fraude asa cum au avut si americanii (vezi documentarul Hacking Democracy sau filmul Recount)

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information