Reinstaurarea prin referendum a monarhiei constitutionale

Reinstaurarea prin referendum a monarhiei constitutionale

Supunerea in dezbatere publica a rolului pe care il poate avea azi monarhia constitutionala in Romania. Propunerea unui nou proiect constitutional care sa reflecte rezultatul dezbaterii publice dar sa aiba functionalitate nu ca in actuala Constitutie unde sunt destule ambiguitati si conflicte de competente si atributii interpretabile. Supunerea proiectului vointei populere prin referendum si reinstaurarea monarhiei constitutionale in Romania in acord cu vointa explicita a poporului.

Points

trebuie sa avem nu doar un Rege, ci un Imparat -- mai exact, un Imperator pe modelul stramosilor nostri romani.

Radu Duda?

daca alegem regele prin concurs.....poate....dar nici atunci....

Nu trebuie sa confundam Monarhia Absoluta cu Monarhia Constitutionala. In monarhia constitutionala Primul Ministru detine puterea dar regele/regina este ca presedintele dar aici gasim o mare diferenta. Pe cand presedintele este ales de popor din randul politicienilor (inevitabil simpatizand cu o tabara sau alta) regele primeste acest drept prin mostenire si este pregatit inca de mic pentru aceste prerogative. De asemenea mai intervine aici si spiritul de onoare si demnitate.

SUSȚIN reinstaurarea imediată a Monarhiei Constituționale în România, dar nu prin referendum, că nu se poate, ci prin transformarea Parlamentului în Adunare Constituantă. Cererea este DEJA FORMULATĂ, aici: https://cevremcolectiv.yrpri.org/ideas/1833-cerem-monarhie-constituional-in-romania După MS Regele Mihai, la Tron urmează Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, nu soțul ei. ARGUMENTE vedeți la http://www.romaniaregala.ro/atitudini/manifestul-regal/

Institutia monarhiei constitutionale asigura un arbitraj independent intre institutiile statului. Asigura stabilitatea statului indiferent de succesiunea ciclurilor electorale. O monarhie constitutionala este un reper unic si suveran in viata unui popor, un model de respectare a valorilor fundamentale. Monarhia constitutionala nu a fost niciodata abolita de popor, ci alungata de Stalin, unul din cei mai mari criminali din istoria lumii. Nu exista oameni providentiali, doar sisteme de valori.

Am avea o problema in cazul acesta: pe cine am pune? In actuala familie regala nu exista o persoana competenta. Cum se va alege? De asemenea, dizolvarea parlamentului prea devreme ar face jocurile politice ale partidelor de acum. Eu zic sa nu ne grabim, sa meditam asupra a ce vrem si abia dupa aceea sa inaintam propuneri.

rog adaugati la revendicari si OPRIREA DEFRISARILOR padurilor Romaniei si exportului de lemn !

In cazul nostru cel mai probabil principesa Margareta ar fii numata regina. In legatura cu dizolvarea parlamentului eu personal nu cred ca ar fii un lucru pozitiv deoarece este sfarsit de an bugetul pe anul viitor nu a fost aprobat iar alegerile anticipate ar crea o instabilitate politica profunda.

Salarii decente pentru personal medical, profesori si EGALIZAREA Salariilor PARLAMENTARILOR cu cele ale medicilor !

MONARHIE sau REPUBLICĂ? În istoria României există un capitol neîncheiat. Din punct de vedere moral, actuala formă de guvernământ a României nu este legitimă, pentru modul în care a fost instaurată. Este o temă care nu mai poate fi ignorată (sau neglijată) iar abordarea ei cu celeritate poate să reprezinte încă un pas util spre schimbarea pe care mulţi dintre noi ne-o dorim. Pentru schimbarea actualei clase politice cu oameni noi, cinstiţi şi competenţi, este necesară şi o restructurare din temelii a Statului român. Cândva dl. Iohannis spunea: „punct şi de la capăt”. Un referendum, care să valideze sau să invalideze actuala formă de guvernământ a Romaniei, poate să reprezinte acel „punct” necesar care, cu cât va fi pus mai repede, cu atât întârzierea să o luăm „de la capăt” va fi mai mică, deşi este deja foarte târziu. În Italia, de pildă, la scurt timp după sfârşitul celui de-al doilea război mondial (pe 2 şi 3 iunie 1946), s-a organizat un asftel de referendum în care poporul italian a fost chemat să facă o alegere între republică şi monarhie. Cândva dl. Iohannis mai spunea că organizarea unui referendum pe această temă în viitorul apropiat, „ar expedia regalitatea în istorie”. Idea este pertinentă, însă cât timp trebuie să se mai piardă pentru a demara o campanie imparţială de informare şi de conştientizare a populaţiei? Când vor fi dezbateri serioase care să ducă la un rezultat? Rezolvarea acestei probleme este o etapă esenţială care nu poate fi evitată, dacă ne dorim o schimbare desăvârşită a României. Atâta timp cât nimeni din conducerea ţării nu va avea curajul să ia iniţiativa de a încheia acest capitol al istoriei României, problemele trecutului ar putea avea în continuare repercusiuni în viitorul societăţii româneşti.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information